lunes, 6 de junio de 2011

DRAMA EN EL PORT JOAN SALVAT PAPASSEIT



1. Introducció

- Explicar qui és l'autor del poema i a quin llibre o etapa pertany la poesia escollida.

Aquest poema pertany al llibre Poemes en ondes hertzianes de Joan Salvat Papasseit conegut com a poeta però és autor tam
bé d'articles, manifestos i altres proses de caire polític i social. Neix a Barcelona el 16 de maig de 1894 i mor a Barcelona el 6 d'agost
del 1924 a causa d'una greu malaltia, la tuberculosi.

- Tema del poema.

  • El tema que tracta aquest poema és el mar, el port i l'ambient mariner amb un esperit nòmada i aventurer. És una d

escripció d'una serie d'imatges que veu i sent en aquell moment on és produeix en un port (la negre nit, la llum artificial, la enorme bestia, el transatlàntic, la gent al vaixell, el tro que s'escolta a l'oritzó)


2. Anàlisis del contingut

- Explicar amb les vostres paraules què diu el poema.

  • Crec que explica la seva vivència un dia en un gran transatlàntic. Explica com amarren el vaixell al port i com un curtcircuit l'il·lumina tot. Diu que s'apropa una tempesta i que es veu al horitzó.

Resumint, son les sensacions que experimenta en el port de Barcelona.

- Dividir el poema en parts i justificar aquesta divisió.


Primera part: aquesta part explica el moment quan lliguen el vaixell al port i veu les llums del vaixell que s'encenen.

Segona part

Tercera part:

explica que la boia esta inquieta signe de que el mar esta inquiet i les ones que canten quan xoquen amb la paret del vaixell. el tro que sona a l'horitzó i ell desitjant marxar d'allar.

Aquest poema no es pot dividir en etapes, es divideix en imatges.


3. Anàlisis formal del poema

- Comentar les principals tècniques avantguardistes que apareixen en el poema.

Utilitza tècniques futuristes ja que apareixen les maquines del transatlàntic, de la draga, l'aparició de la llum artificial i de l'electricitat. També utilitza la eliminació dels signes de puntuació com punts i comes.

El cal·ligrama esta redactat de forma que sembli un vaixell o fa referència als moviments de les onades i de la boia per la mala mar.


- Explicar les figures retòriques més rellevants d'aquest cal·ligrama.


    Utilitza tècniques futuristes ja que apareixen les maquines del transatlàntic, de la draga, l'aparició de la llum artificial i de l'electricitat. També utilitza la eliminació dels signes de puntuació com punts i comes.

    El cal·ligrama esta redactat de forma que sembli un vaixell o fa referència als moviments de les onades i de la boia per la mala mar.

    Hi han moltes personificacions (el mascle transatlàntic, les sirenes xisclant, la boira inquieta). També trobem una metàfora o símil (ara les onades canten el desig d'engolir, al tro al lluny del sospir de les tenebres), característic de l'avantguardisme. Podem trobar també hipèrbatons perquè trenca amb el passat. Als últims dos versos crec que hi ha una metàfora del “jo” poètic, la sensació de descriure un lloc metres estàs en un altre diferent.


4. Conclusió

- Resumir la idea bàsica del poema.

  • El resum del poema es una mica la vida en el mar, les conseqüències, es inconvenients, tot el que comporta viure en un vaixell. Té molt a veure amb la vida de l'autor. Criticava molt a la burgesia i estava a favor de la classe obrera, això ho demostra protestant amb “els emigrants s'empenyen”.


- Comentar els aspectes que us han agradat o els que no us han agradat.

  • La veritat no puc dir si m'ha agradat o no el poema perquè algunes paraules son de català culta i no les entenc i ben be no he entès el poema. Però la forma de estructurar-ho m'ha agradat, trobo que es molt original i trencador amb els poemes clàssics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario